Novice

Novice

Podnebna nevtralnost Evrope še ne bo naredila energetsko neodvisne

Tudi potem, ko bodo obnovljivi viri energije pokrili večino evropskih potreb po energiji, »ni realnega scenarija, v katerem bo prihodnost Evrope popolnoma električna - ali popolnoma energetsko neodvisna«, je v komentarju za Politico nedavno zapisal evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete.


»Medtem ko se pripravljamo na prehod na čisto energijo, moramo priznati neprijetno resnico, da ne moremo popolnoma prezreti svetovne trgovine z gorivi, ki bo še naprej igrala pomembno vlogo v naših mednarodnih energetskih odnosih,« je zapisal Cañete.

 

Komisar je omenil, da se je evropska odvisnost od uvoza fosilnih goriv povečala s 46,7 % v letu 2000 na 53,6 % v letu 2016 in se bo srednjeročno še naprej povečevala.

»In zaradi zmanjševanja domačih virov se bodo naše potrebe po uvozu - na primer zemeljskega plina - zmanjševale počasneje kot naša poraba. Paziti moramo, da ne zanemarimo strateških dialogov z našimi glavnimi partnerji ali prizadevanj za diverzifikacijo naše plinovodne infrastrukture za uvoz,« je opozoril Cañete.

Po mnenju evropskega komisarja bo dekarbonizacija od Evrope zahtevala uporabo alternativ fosilnim gorivom, kot so biogoriva ali plin obnovljivega izvora.

»Če želimo povečati uporabo teh rešitev in se prepričati, da so v skladu z našimi podnebnimi cilji, bomo morali zgodaj postaviti temelje in zagotoviti, da države, ki proizvajajo ta obnovljiva goriva, to počnejo na trajnosten način,« je poudaril Cañete.

»Če želi Evropa še naprej voditi v podnebnih prizadevanjih in do leta 2050 uresničiti cilj podnebne nevtralnosti, mora naslednja Evropska komisija skupaj z novoizvoljenim Parlamentom zagotoviti, da energetski pomisleki še naprej ostanejo osrednji del naše mednarodne diplomacije,« je še dodal evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo.


Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
24. junij 2019
553
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice