Briketi

Briketi

Briketi so standardizirano gorivo, ki nastaja s stiskanjem lesnega lubja, suhega lesnega prahu, žaganja, oblancev ter drugih neonesnaženih lesnih ostankov. Surovina za lesne brikete nastaja na žagah in v mizarskih delavnicah, kjer je veliko lesnih ostankov. So različne oblike, običajno valjaste oziroma okroglega prereza, s premerom od 20 do 120 mm in dolžine do 400 mm. V postopku izdelave se uporabljata zgolj visok tlak in para. Za izboljšanje mehanične trdnosti briketov se pogosto dodaja 1-3 % organskih dodatkov v obliki škroba iz krompirja, koruzne moke ali odpadnih lugov iz papirne industrije.

Lesni briketi imajo vlažnost okoli 10 %, njihova energijska vrednost pa je odvisna od uporabljenega lesa in znaša okoli 5 kWh/kg. Podobno kot polena so primerni za uporabo v kuriščih z ročnim polnjenjem (kamini, lončene peči, kotli, peči v savnah idr.), vendar pa imajo briketi večjo energijsko vrednost in bolje zgorevajo (delež pepela pogosto ne presega 0,5 %).

Mešani briketi so dober nadomestek drvom, saj so naravno stiskana žagovina iz mešanega lesa, tako iglavcev, kot listavcev. Udobnost in nižje stroške ogrevanja zagotavlja majhna količina pepela, enostavno skladiščenje in čista uporaba.

 

Tabela: Primerjava med peleti in briketi

Lastnost: Peleti Briketi
Prečni prerez 4 - 20 mm 20 - 120 mm
Dolžina maks. 100 mm maks. 400 mm
Gostota snovi ≥ 1,0 kg/dm3 ≥ 1,0 kg/dm3
Vsebnost vode ≤ 12% ≤ 18%
Vsebnost pepela ≤ 0,5*% ≤ 6,0*%
Kurilna vrednost ≥ 18,0 MJ/kg ≥ 18,0 MJ/kg
Vsebnost žvepla ≤ 0,04*% ≤0,08*%
Vsebnost lepljivih snovi ≤ 0,30*% ≤ 0,6*%
Vsebnost klora ≤ 0,02*% ≤ 0,04*%
* relativno glede na suho snov

Vir: Avstrijski standard ÖNORM M 7135

Biomasa

 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice